Groepscoaching voor UK investeerders met Laurens
Afgelopen week vond de langverwachte groepscoaching met @Laurens-Mirani plaats in Uden bij het trainingscentrum van Marion. Aangezien Laurens al lange tijd in het buitenland woont, was dit een uitgelezen kans om hem live te zien en spreken.

Groep met gelijkgestemden
De deelnemers aan de groepscoaching bij UK coach Laurens hadden allemaal al één of meerdere projecten aangekocht in de UK of in Schotland. Dit maakte de sessie nog interessanter voor de deelnemers. Na een kort voorstel rondje werden de vooraf voorbereide vragen geïnventariseerd. Deze bleken gevarieerd te zijn qua onderwerpen. Te denken aan:
• Structuur, hoewel het handig is om hiervoor je te laten adviseren door een accountant of andere specialist
• Sourcing, verschillende partners werden besproken en de ervaringen hiermee met elkaar gedeeld
• De mogelijkheid tot het bijwonen van de Engelse vastgoed bijeenkomsten zoals die door PIN georganiseerd worden (Marion bezoekt deze regelmatig)
• Hoe sneller op te schalen (OPM en/of herfinancieren)
• De tips en tricks bij grote projecten die verbouwd moeten worden
Mooie afwisseling
Het was een goede afwisseling van onderwerpen, kennis en kennissen delen. Daarnaast gaf Laurens ook aan dat het een hele andere dynamiek is dan een 1:1 coachingsgesprek en hij adviseert juist de afwisseling van dit soort groepsbijeenkomsten met de individuele coaching om sneller te komen tot je doel.

Groepscoaching bij vastgoedadvocaat Ciaran
Aan het woord is Dorien, want zij was al wekenlang aan het lobbyen en wachten op deze groepscoaching. Afgelopen week vond deze eindelijk plaats en zij beschreef de sessie als: "Heel leuk, nuttig, gezellig en leerzaam." Ze was samen met Giorgina, Wesley en Gilio en ze zaten fysiek in een coachruimte bij Black Badge Marion in Uden die haar ruimte beschikbaar had gesteld.
Ciaran begon met inventariseren welke vragen er allemaal waren, zodat hij de rode draad eruit kon halen en daarmee zoveel mogelijk iedereen kon bedienen.
"Een goed contract is een contract wat in de kast ligt, wat je er niet uit hoeft te halen."
Samenwerkingsovereenkomst
Een belangrijke vraag was: "Hoe regel je het goed als je wilt samenwerken met anderen?". Wat hij heel leuk deed, was dat hij zijn eigen samenwerkingsovereenkomst als voorbeeld nam. Hij liet eerst iedereen nadenken over een mogelijke beschrijving en gaf vervolgens steeds zijn eigen oplossing. Zo liepen ze dus een soort model overeenkomst met elkaar door, steeds uitleggend waarom hij dit deed, wat de reikwijdte was, of je een notaris nodig had of niet etc. Uiteraard is en blijft het altijd maatwerk, dus als je twijfelt kun je altijd bij zijn eigen organisatie op consult (@Tessa@greatpropertyexperience.com )
Tips als je gaat samenwerken
• Bespreek vooraf al wat er gebeurt als je uit elkaar wilt! Dus stel dat je elkaar niet meer leuk vindt, het vastgoed niet leuk meer vindt of je gaat dood. Wat doe je dan? Dan komt de partner erbij en wat zijn daarvan de consequenties? Het is goed om vooraf vast te leggen welke rechten en verplichtingen er dan zijn.
• Hoe verdeel je het vastgoed als één partij ermee wil stoppen? Hoe verdeel je de portefeuille. Is dat een bepaald aantal panden? Of bespreek je de waardeverdeling? Ook is het goed afspraken te maken over wie zich mag inkopen. Zijn tip daarbij is om te voorkomen dat één partij een meerderheid kan creëren. Zorg ervoor dat het 50-50 blijft. Stel je bent met zijn drieën en er gaat één persoon uit, dan spreek je bijvoorbeeld af dat de twee overgebleven partijen ieder 50-50 krijgen en dat er dus niemand bijkomt als er iemand uit gaat.
• Stel je bent met een meer vermogende partner dan jijzelf, hoe regel je dit dan slim? Ook hier kwam weer een mooi voorbeeld op tafel van drie personen waarvan er één vermogend was. Wat zij hadden afgesproken is dat die overige twee tegen een relatief laag rentepercentage geld mochten lenen en dat zij in ruil daarvoor ook alles regelden. Hij leende het geld aan deze twee anderen en bracht zelf 30% in. Daarmee was hij ook voor 1/3 eigenaar en tegelijkertijd financierder, want hij leende voor 10 jaar het geld tegen een laag rentepercentage (onder de 2%). Die 3e compagnon wilde dus niet alleen geld lenen, maar ook eigenaar worden. De andere twee partners kunnen zo investeren met andermans geld.
• Als je een investeerder als derde partij hebt, dan moet je zorgen dat het geld eerst uitgeleend wordt aan die anderen en niet aan de bv. Want anders is het lastig om de aandelen alsnog gelijk te verdelen. Dus zorg dat het geld er al in zit, voordat je als drie compagnons samen een pand gaat kopen.
• Hoe doe je het in de jaren daarna, na de start van de samenwerkingsovereenkomst? Ciaran vertelde uit eigen ervaring hoe zij eens per jaar een verslag maken om zo in ieder geval een vinger aan de pols te houden.
• Wat nog meer belangrijk is om te weten als je een overeenkomst maakt om te werken met andermans geld, is dat je daarvoor niet per se naar de notaris hoeft. Let daarbij vooral op het wezenlijke verschil tussen het hoofdelijk of persoonlijk aansprakelijk stellen van iemand. Je wilt zeker op papier zetten dat iemand hoofdelijk aansprakelijk is, want dan pas is iemand ook 100% aansprakelijk. Bij persoonlijke aansprakelijkheid moet je namelijk duidelijk het percentage vermelden. Je moet iemand dus hoofdelijk aansprakelijk stellen als je iemand geld leent. En dat vooral ook duidelijk op papier zetten.
• Zorg dat iedereen die betrokken is bij de overeenkomst ook aanwezig is als je het hier met een jurist over gaat hebben. Dan heb je gelijk iedereen mee en zijn de afspraken transparant.
• Wanneer je een pand als onderpand meeneemt in een lening dan heb je dat wel notarieel te regelen. Daarmee borg je dat het pand niet al aan iemand anders verkocht is.
Plannen van Hugo de Jonge
Tot slot hebben ze het nog kort gehad over de mogelijke plannen van Hugo de Jonge. Wat Ciaran als grootste risico spreiding zag, is in een BV te kopen. Dan betaal je wel nu meer belasting, maar dan anticipeer je alvast op de mogelijke plannen van het kabinet. Uiteindelijk was de conclusie dat de plannen te onduidelijk zijn om nu al beleid op te maken.
Grootste risico
De fictieve toegenomen waarde belasten van je portfolio lijkt de grootste risico van deze nieuwe plannen. Dan moet je daar dus al belasting over betalen terwijl je het pand nog in je bezit hebt. Het zou fijn zijn als dit er niet doorheen komt.
Samenvattend
Dorien gaf aan dat ook haar medecoachees het heel leuk vonden dat ze met een groepje waren. Het is immers best lastige materie, waar je soms ook even over wilt nadenken. Dan helpt het dat een ander weer een nuttige vraag stelt want zo kun je dan weer verder. Ook de GPE Coach Ciaran vindt het fijner om zo te werken. Dus wat ons betreft was dit weer een win-win situatie. Mocht jij interesse hebben om zo'n groepssessie bij te wonen meld je dan hier aan.
Zeldzame kans
"Het was heel inspirerend en ik zou het iedereen aanbevelen als het nog een keer komt." Volgens Dorien krijg je zo'n kans maar zelden!